Elektrisch rijden is de afgelopen jaren in populariteit toegenomen (KiM, 2023), waardoor veel huishoudens beschikken over een elektrische laadpaal. Met andere grootverbruikers, zoals vaatwassers en wasmachines, kan het stroomgebruik in huis te hoog worden door het gebruik van een laadpaal. Dit kan leiden tot stroomuitval. Met een laadpaal die beschikt over Load Balancing wordt dit probleem opgelost. Maar wat is Load Balancing?
Load Balancing, wat is het?
Load balancing zorgt ervoor dat de elektrische installatie in huis niet overbelast raakt. Een te hoog stroomverbruik kan leiden tot het afschakelen van zekeringen in de meterkast, wat resulteert in stroomuitval. Dit gebeurt wanneer de apparaten te veel ampère gebruiken, wat de hoeveelheid stroom aangeeft dat een apparaat gebruikt. Door middel van Load Balancing wordt dit risico beperkt door het verminderen van het stroomgebruik van de laadpaal.
Heb ik Load Balancing nodig?
Of je Load Balancing nodig hebt, hangt af van je situatie. Wanneer je een huishouden hebt met veel apparaten, zoals een waterpomp en inductiekookplaat, wordt een laadpaal met Load Balancing aangeraden. Load Balancing zorgt er dan voor dat er balans wordt aangebracht in het stroomgebruik; het zorgt ervoor dat de laadpaal minder hard gaat laden (minder stroom verbruikt) als andere apparaten ook aan staan om stroomuitval te voorkomen.
Stroomcapaciteit achterhalen
Om te bepalen hoeveel stroom je maximaal kunt gebruiken, is het belangrijk om eerst de maximale capaciteit van de meterkast te achterhalen. Dit kun je zien op de jaarrekening van je energieleverancier. Door bijvoorbeeld een Wi-Fi P1 meter op de slimme meter aan te sluiten, krijg je via de energieverbruiksmanager inzicht in je stroomverbruik. Als het stroomgebruik de maximale capaciteit dreigt te overschrijden, is het verstandig om te kiezen voor een laadpaal met Load Balancing. Zo voorkom je ongewenste overbelasting van het stroomnetwerk in huis.
Welke verschillende typen van Load Balancing zijn er?
Er bestaan 2 verschillende typen Load Balancing: Dynamic Load Balancing en Smart charging. Elk van deze opties biedt de mogelijkheid om het stroomgebruik van de laadpaal te verminderen. Hieronder lichten we de begrippen toe:
Dynamic Load Balancing
Dynamic Load Balancing is een methode die wordt gebruikt wanneer je over één laadpaal beschikt. Met Dynamic Load Balancing communiceert de laadpaal automatisch met de meterkast om te bepalen hoeveel stroom er beschikbaar is. Als er in huis veel stroom wordt gebruikt, gaat er minder stroom naar de laadpaal. Zodra het stroomgebruik in huis lager is, gaat er weer meer stroom naar de laadpaal. Op deze manier wordt het laadvermogen van de laadpaal dynamisch aangepast aan de beschikbare stroom.
Smart charging
Smart charging werkt op dezelfde manier als Dynamic Load Balancing. Maar deze methode wordt gebruikt wanneer er meerdere laadpalen aanwezig zijn, zoals bij een kantoor. Hierbij zijn alle laadpalen met elkaar verbonden en wordt de stroom onderling verdeeld om overbelasting op het stroomnetwerk te voorkomen. Wanneer er één auto staat te laden wordt de maximale stroomtoevoer gebruikt. Zodra er bijvoorbeeld vijf auto’s bijkomen om de auto op te laden en de maximale capaciteit van de meterkast bereikt wordt, wordt de stroomtoevoer verdeeld tussen de auto’s. Hierdoor laad je auto minder snel op, maar wordt overbelasting van het eigen stroomnetwerk voorkomen.
Laad je elektrische auto op met zonnepanelen
Heb je zowel een laadpaal als zonnepanelen? Met Dynamic Load Balancing werken deze twee systemen perfect samen. Als je jouw elektrische auto oplaadt, maakt de laadpaal in eerste instantie gebruik van de stroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen.
Ook zonder Load Balancing wordt alle zonne-energie in huis eerst gebruikt, voordat het wordt teruggeleverd. Pas als alle apparaten zijn voorzien, wordt het restant teruggeleverd. Zonne-energie wordt met een hoger voltage op je elektranet gezet dan het netvoltage zelf, waardoor zonne-energie voorrang krijgt op netstroom bij alle apparaten.
Als de opbrengst van de zonnepanelen niet voldoende is, neemt de laadpaal automatisch extra stroom van het reguliere stroomnetwerk af. Op deze manier kun je op een duurzame wijze jouw elektrische auto opladen met zonne-energie.
Hoeveel stroom gebruikt jouw autolader?
Overweeg je om een eigen laadpaal aan te schaffen, maar gebruik je momenteel al veel stroom? Dan is het zeker aan te raden om te kiezen voor een laadpaal met Load Balancing. Om erachter te komen hoeveel stroom jouw laadpaal verbruikt kun je een kWh Meter (laten) plaatsen op de groep van je laadpaal in de meterkast. Via de Energy app heb je dan inzicht in het stroomverbruik dat nodig is om je auto op te laden.
Wil je zelf ook weten hoeveel energie je huishouden verbruikt? Met de P1 meter en de Energy app is dit heel eenvoudig te realiseren.
Beste Stef, is het mogelijk om het laden van de auto ‘smart’ te doen door de GoodWe omvormer in de HW app te koppelen aan een laadpaal en pas te laten laden bij een overschot aan zelf opgewekte energie? Dit zonder het tussenplaatsen van een extra kWh meter? Welke laadpaal zou in dit geval de beste keuze zijn?
m vr gr
Ruud
Hi Ruud, met een Energy Socket is dit te doen, maar met een kWh Meter niet. Deze kunnen namelijk niet schakelen. Binnen de Home Assistent community zien we wel dat dit soort oplossingen via de API opgezet worden door het te koppelen aan de API van de laadpaal.
Overigens kun je beter schakelen op de data van de P1 Meter dan van de omvormer zelf, omdat je omvormer alleen de opwek van je zonnepanelen meet, zonder ander stroomverbruik te verrekenen. De P1 Meter houdt wel rekening met alles dat aan staat en informeert je over het overschot aan energie (teruglevering).
Hallo Maurice, bedankt voor je snelle reactie. Ik realiseer mij dat ik de vraag niet specifiek genoeg gesteld heb.
Waar ik naar op zoek ben is een oplossing om mijn auto te laden op momenten waarop er sprake is van een overschot aan zonne-energie. (=teruglevering aan het openbare net). De laadpaal moet dus pas dán mijn auto gaan laden, met een variabele stroomsterkte die afhankelijk is van de grootte van het overschot. Mijn huisnet is 3-fase met een slimme meter en ik heb een HomeWizard P1 dongle. Gebruik van een HW smartsocket lijkt mij geen optie.
Wat heb ik nodig om dit te kunnen realiseren is de vraag….
Alvast bedankt voor je reactie.
Met vriendelijke groet,
Ruud
Hi Ruud, de Energy Socket biedt de oplossing voor laden via een stopcontact door te schakelen met een slimme meettaak in onze app. Je stelt dan in dat de lader aan gaat wanneer “stroomtotaal” daalt onder X Watt. Zo’n Energy Socket is inderdaad niet geschikt voor de meeste laadoplossingen, welke direct vanuit de meterkast komen.
In onze communities en op social media zie ik weleens slimme oplossingen voorbijkomen waarbij de P1 Meter via de API wordt gekoppeld aan de API van de laadpaal. Welke laadpalen daar het meest geschikt voor zijn durf ik niet te zeggen. Misschien een mooie vraag voor in de Home Assistent community of op bijvoorbeeld Tweakers. Je kan in ieder geval de benodigde informatie uit de P1 Meter halen, omdat deze de teruglevering in real-time meet 😊
Dank Maurice voor je antwoord. Ik ga verder met mijn zoektocht naar (beproefde) manieren om de laadpaal ‘slim’ te laten laden.
Nogmaals bedankt,
Ruud
Peblar home plus laadpaal kan dit via de p1 homewizard realiseren
Dag Ruud,
Ik eveneens op zoek naar een smart oplossing voor mijn EV via HomeWizard. Mits wat knutselwerk denk ik wel dat dit moet mogelijk zijn om met een Energy socket de laadpaal aan te sturen, maar zonder vermogensturing ifv de overschot. Eventueel wel met 3 sockets. Het zou mooi zijn als HomeWizard een dergelijke module zou ontwikkelen, of kunnen aansturen als deze reeds bestaat.
Ik ben zeer benieuwd als je een oplossing gevonden hebt.
Mvg,
Jan Heynen
Er is een module (€200) wat je op de p1 poort van de slimme meter aansluit en daar een RS485 signaal van maakt welke je op bv een Wallbox aansluit. Hierdoor regelt de Wallbox zijn laadstroom terug als de totale stroom gemeten door de slimme meter te hoog dreigt te worden. Ik weet niet of de HW 3 fase kwH meter dit ook kan, er zit wel een data aansluiting op maar of dit geschikt is kan ik nog niet achter komen. Heb de vraag in een chat gesteld maar krijg geen antwoord
Dag Wim,
Ik ben me aan het oriënteren naar een Wallbox Pulsar Max. Welke module bedoel je hierboven die je voor de Wallbox kunt aanlsuiten op de P1-poort? En als je die aansluit op de P1-poort, is het dan nog nodig om die load balancing module meteen na de hoofdschakelaar in de meterkast te plaatsen? Of kan dat dan ook na de 3 fasen aardlekautomaat?
Zelf al verder mee gekomen.
In plaats van een Carlo Gavazzi energiemeter voor loadbalancing (die meteen na de hoofdschakelaar geplaatst moet worden) is er een ook eenvoudiger oplossing. Een Wallbox P1 poort module voor loadbalancing (WALL-MTR-P1PORT) die (met een active splitter) op de P1-poort wordt aangesloten. Dat is een eenvoudiger aanpassing in de meterkast.
Ik heb een hybride auto die maar over 1 fase kan laden, dit doe ik met een energie socket. Echter op de fase van de autolader staat nog meer in huis. Het risico id dat de betreffende fase te zwaar belast wordt en dan de hoofd zekering van 25A er uit vliegt.
Ik zou dus graag een energy taak maken die de autolader socket uit te schakelen als die fase te zwaar belast wordt. Ik weet echter alleen totaal stroom via de P1 meting, ik zou dus de meting per fase willen kiezen om de autolader dan uit kunnen schakelen en dus ook weer in schakelen als de betreffende fase weer laag genoeg is.
Conclusie het totaalstroom zou per fase gekozen moeten kunnen worden.
Verzoek: Omgekeerde P1 meter die het p1 signaal naar mijn laadpaal manipuleert en zo mijn laadpaal kan “Afknijpen” net alsof er stroom tekort zou zijn zodat je slim kan laden via jullie app.
Nadere toelichting: Mijn laadpaal heeft ook een P1 poort die zijn signaal van mijn slimme energie meter krijgt wat ervoor zorgt dat mijn laadpaal minder stroom gaat afnemen (loadbalancing) als ik mijn 3×25 amp aansluiting aan het overbelasten ben (warmtepomp+kookplaat). Het zou mooi zijn als jullie een WIFI Pi Loadbalancer ontwikkelen die in het signaal kan manipuleren en zo de gewenste laadcapaciteit aan de laadpaal kan doorgeven. Zodat je via de homewizard app deze kan programmeren op basis van de input van de WIFI p1 Meter en de dynamische tarieven. Op deze manier maken jullie het heel toegankelijk (zonder programmeren) om een laadpaal echt slim te maken.
Beste, ik heb een Alfen laadpaal en ook load balancing geinstalleerd. Hoe kan in de integratie van de Alfen laadpaal realiseren met Homewizard ? Groeten, Filip
Goede dag. Komt er een koppeling van een wallbox Plus met loadbalencer voor de homewizard app?
Zou daar erg blij mee zijn.
Heb de energy + versie.