Vandaag de dag is het investeren in zonnepanelen populairder dan ooit tevoren. Niet zo verrassend aangezien je met deze duurzame maatregel flink kunt besparen op je energiekosten. Momenteel is het zelfs nog mogelijk om te verdienen aan je niet gebruikte stroom door het salderen. Toch wil de overheid het salderen gaan stopzetten. Maar waarom en wanneer stopt de salderingsregeling? Dat vertellen we je graag in dit artikel.
Waarom verdwijnt de salderingsregeling?
Wanneer je al een tijdje gebruik maakt van de salderingsregeling, dan heb je ongetwijfeld wel meegekregen dat onze regering het salderen in de toekomst aan banden wil leggen. De voornaamste reden hiervoor is dat het gebruik van duurzame energie voldoende gestimuleerd is. Veel huishoudens beschikken inmiddels over zonnepanelen, waardoor naar verwachting in de toekomst meer mensen de stap naar zelfvoorzienend nemen.
Salderingsregeling zorgt voor hoger energietarief
Een andere reden waarom de salderingsregeling mogelijk gaat stoppen, is omdat er over de teruggeleverde stroom geen belasting betaald wordt. Hierdoor maken energieleveranciers extra kosten. Deze kosten berekenen de energieleveranciers al een langere tijd door aan al hun klanten om de gemaakte kosten te kunnen dekken. Dit heeft ervoor gezorgd dat het energietarief voor iedereen is gestegen. Om de energierekening betaalbaar te houden, wil de regering in de toekomst de salderingregeling laten verdwijnen.
Salderingsregeling wordt geleidelijk afgebouwd
Als je gebruik maakt van de salderingsregeling, dan is het volkomen te begrijpen dat je wilt weten wat je in de toekomst kan verwachten. Gelukkig verdwijnt de salderingsregeling niet direct! Deze regeling heeft het plan om vanaf 2025 de regeling stapsgewijs af te bouwen. In de praktijk kun je in de toekomst volgens de Rijksoverheid nog maar de volgende percentage aan energie laten salderen:
- 2025: 64%
- 2026: 64%
- 2027: 55%
- 2028: 46%
- 2029: 37%
- 2030: 28%
- 2031: 0%
Huidige situatie met salderen
Heb je meer zonnepanelen op het dak liggen dan dat je nodig hebt aan stroom? Houd er dan rekening mee dat in de toekomst het salderen van stroom minder aantrekkelijk wordt en de focus steeds meer op zelfvoorziening komt te liggen. Tegenwoordig kun je de hoeveelheid ongebruikte stroom nog laten salderen door je energieleverancier. Hierbij wordt de niet gebruikte energie verrekend met je energierekening, waardoor je minder hoeft te betalen.
Toch weten maar weinig mensen dat er een maximum zit op het salderen. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel dit artikel over wat saldering precies is.
De toekomst van de salderingsregeling
Het is belangrijk om te weten dat het stoppen van de salderingsregeling nog niet 100% zeker is. Voorlopig is het een plan van het kabinet waarvoor de Eerste Kamer nog goedkeuring moet geven. Dit betekent dat de salderingsregeling mogelijk pas wordt afgebouwd vanaf 2025, maar hiervoor is de wetswijziging dus nog niet definitief.
Heb je nog geen zonnepanelen? Dan kun je de komende jaren zeker nog profiteren van de salderingsregeling. Vergeet niet om een P1 Meter aan te schaffen bij je zonnepanelen om de teruggeleverde energie bij te houden! Voorbereiden op het afschaffen van de salderingsregeling? Met de Energy Socket kun je schakelen op zonne-energie. Laad bijvoorbeeld je elektrische fiets op of zet je wasmachine aan wanneer je meer opwekt dan dat je verbruikt.
Salderen heeft de aanschaf van zonnepanelen financieel aantrekkelijk gemaakt voor panelen eigenaren maar er tegelijkertijd er ook voor gezorgd dat ‘gewone’ stroom voor niet-panelen eigenaren duurder is geworden. Het is dus niet raar dat salderen onhoudbaar wordt. Wel is het raar dat onze overheid kennelijk wel het probleem van saldering ziet en daar in gaat snijden, terwijl een oplossing als zelfredzaamheid vooralsnog niet (financieel) ondersteund wordt.
Dit zien we trouwens ook terug bij HomeWizzard. Heb je panelen dan wordt dit zeer goed ondersteund. Heb je ook een batterij, dan ‘stort’ de HomeWizzard applicatie in elkaar. Het laden van de batterij wordt geïnterpreteerd als ‘verbruik’ en het ontladen van de batterij is geheel niet zichtbaar. Ook de helpdesk van HomeWizzard kan niet aangeven of de functionaliteit van batterijen op (korte) termijn geïntegreerd zal zijn.
Het is dus cynisch als ik zeg: we gaan door op een manier waarvan we weten dat die onhoudbaar is.
Hi Coen, we zijn hiervan op de hoogte en momenteel aan het bedenken hoe we dit gaan aanpakken. Zeker met de toename van huishouden met batterijen. Om toch een beetje een antwoord te geven op je vraag: op hele korte termijn zullen we geen oplossing hiervoor hebben, maar weet dat we er zeker mee bezig zijn.