Zonnepanelen de normaalste zaak van de wereld geworden. Een goede ontwikkeling, al kent het groeiende aantal zonnepanelen ook een keerzijde. Door ‘drukte’ op het stroomnet, raakt het net steeds sneller overbelast. Voor sommige huishoudens valt hierdoor de stroom uit. Hoe kan dat eigenlijk? We behandelen het in deze blog!
Stroomuitval door te veel energieopwekking
Eén van de problemen die Nederland momenteel ondervindt, is dat wijken zonder stroom kunnen komen te zitten wanneer er te veel energie wordt opgewekt. Dit gebeurt vooral op zonnige dagen wanneer opgewekte zonnestroom niet in huis wordt gebruikt en de zonnepanelen massaal elektriciteit terugleveren aan het net. Het elektriciteitsnet kan deze pieken in aanbod vaak niet aan, wat resulteert in spanningsproblemen en uiteindelijk uitval.
Deze overbelasting is een direct gevolg van de groei in duurzame energiebronnen. Hoewel het gebruik van zonne- en windenergie cruciaal is voor een duurzame toekomst, brengt het ook uitdagingen met zich mee voor de huidige infrastructuur. Het elektriciteitsnet is oorspronkelijk niet ontworpen om de grote hoeveelheden teruggeleverde energie te verwerken, waardoor er knelpunten ontstaan.
Netcongestie: te veel vraag, te weinig capaciteit
Netcongestie is een situatie waarin het elektriciteitsnetwerk de vraag naar stroom niet volledig kan verwerken, vergelijkbaar met een file op de snelweg. Dit gebeurt wanneer het netwerk te veel elektriciteit moet vervoeren en de capaciteit van de kabels en transformatoren niet voldoende is.
Er zijn verschillende oorzaken voor netcongestie. Een belangrijke factor is de toename van hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Deze bronnen zijn vaak niet constant en kunnen plotseling veel stroom leveren of juist weinig. Denk aan veel overtollige zonnestroom tijdens een zonnige dag. Maar ook de groeiende vraag naar elektriciteit door bijvoorbeeld elektrische auto’s en warmtepompen speelt een rol.
Netcongestie kan leiden tot stroomuitval wanneer het netwerk overbelast raakt. Als het elektriciteitsnetwerk de vraag niet kan bijhouden, kan er kortsluiting ontstaan. Dit kan ervoor zorgen dat bepaalde delen van het netwerk automatisch worden uitgeschakeld om grotere schade te voorkomen.
Spanningsproblemen door teruglevering
Teruglevering van energie gebeurt wanneer huishoudens en bedrijven elektriciteit opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, en het overschot terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit kan spanningsproblemen veroorzaken.
Wanneer veel mensen tegelijkertijd energie terugleveren, kan dit leiden tot een hogere spanning in de lokale netwerken. Deze verhoogde spanning kan elektrische apparaten in je huis beschadigen en de stabiliteit van het net verstoren. Als de spanning boven de 253 volt uitkomt, kunnen beschermingssystemen in het netwerk geactiveerd worden om schade te voorkomen. Dit kan resulteren in automatische uitschakeling van delen van het netwerk, wat leidt tot stroomuitval.
Tip: met onze overvoltagegrafiek in combinatie met Energy+ zie je snel en eenvoudig de maximale netspanning die op elk moment wordt gemeten.
Zijn zonnepanelen eigenlijk nog wel interessant?
Absoluut! Ondanks de problemen met overbelasting van het stroomnet zijn zonnepanelen nog steeds een slimme en duurzame keuze. Ze helpen je om energiekosten te verlagen en dragen bij aan het verminderen van CO2-uitstoot, wat goed is voor het milieu. Daarnaast wordt er gewerkt aan het verbeteren van de netwerkinfrastructuur en regels om de balans in het net te houden. Hierdoor blijven zonnepanelen een waardevolle en lonende investering voor de toekomst.
Lever minder terug aan het net
Door zo veel mogelijk van je opgewekte zonnestroom in huis te gebruiken, is het mogelijk om minder, of helemaal niet meer, terug te leveren. De HomeWizard Plug-In Battery, onze thuisbatterij op een stekker, slaat jouw zonnestroom op voor gebruik op een later moment. Bijvoorbeeld ‘s nachts. En met de HomeWizard Energy app kan je jouw apparaten in huis schakelen door deze aan te zetten wanneer er veel zonnestroom beschikbaar is. Hierdoor maak jij optimaal gebruik van jouw opgewekte zonnestroom en lever je minder terug aan het net.
Vandaag al een reactie gelezen van liander. Thuisbatterijen zo een probleem worden ipv de oplossing??
Zo’n ding kan met 800W laden/ontladen en daar ga je het stroomnet niet mee ‘ontlasten’.
Bovendien valt er bijzonder weinig mee te verdienen/besparen als je hem op de goedkoopste 3-4 uren kunt laden (tenzij dat uit eigen zonopwek is) en precies op de duurste uren kunt ontladen werkt ook niet, want die logica kent het ding niet, plus als je ermee zou willen koken of afwassen is er alsnog afname van het net nodig (meer dan die 800W).
Dus de minimale terugverdientijd (dagelijks 2,7 kWh met 100% eigen zonopwek er in en op de allerduurste 3 uren gebruiken in de avond) bespaart je maximaal ≈80 cent. Terugverdientijd is dan ≈5 jaar, maar dat haal je dus nooit.
Nachtelijk ‘standby/sluipverbruik’ (zoals een koelkast) mee opvangen is prima, maar stroom (dynamisch tarief) is ‘s nachts meestal al goedkoop.
Zeg dus gerust dat de hele ‘winst’ bestaat uit je eigen zonopwek/teruglevering opslaan om later (maar niet on-demand wanneer) te kunnen gebruiken. En 2,7 kWh zeg, waar hebben we het over (als je panelen dat al opwekken op een grijze dag, afgezien van wat je zelf al zou verbruiken van die opwek, dus ‘ongewenst’ terug zou leveren) ❓
Neem dan een Sessy of zo. Als je een beetje handig bent kan je die zelf ook installeren (of dat voor ≈75 euro laten doen door een installateur).
Verder wel een leuk concept (investering), maar wees er eerlijk over dat je het niet snel ‘terug zal verdienen’.
Vraag: Energie van zonnepanelen wordt eerst thuis gebruikt wanneer er daar vraag is. Hoe werkt dat mechanisme (elektrotechnisch gezien)? Bepaalt de omvormer dat de energie van de panelen moet worden gebruikt en niet de stroomconnectie van het net? Hoe doet hij dat?