Zonnepanelen zijn al enkele jaren dé manier om zelf energie op te wekken. Door de hoeveelheid stroom die je zelf opwekt, is het mogelijk om je jaarlijkse energierekening flink te verminderen. Toch kiezen steeds meer huishoudens er dankzij de hogere energieprijzen voor om volledig zelfvoorzienend te worden. Maar hoeveel zonnepanelen heb je hier nu precies voor nodig? Lees snel verder en zeg voor eens en altijd vaarwel tegen je elektriciteitsrekening.
Het aantal benodigde zonnepanelen berekenen
Om volledig zelfvoorzienend te kunnen zijn, is het noodzakelijk om precies het aantal vermogen aan zonnepanelen op het dak te leggen als wat je aan stroom verbruikt. Dit klinkt makkelijker dan het is. Vrijwel de meeste huishoudens in ons land hebben te veel zonnepanelen waarmee ze meer zonne-energie opwekken dan dat ze gebruiken. Om dit te voorkomen, hebben we onderstaande tips opgesteld voor het bepalen van het exacte aantal benodigde zonnepanelen:
#1 Jaarlijks stroomverbruik
Allereerst is het aan te raden om het jaarlijks stroomverbruik van je huishouden te bekijken. De voornaamste reden hiervan is dat je per seizoen meer of minder stroom verbruikt. In de zomer is het langer licht en hoeft de verlichting in huis bijvoorbeeld minder lang aan.
Om al deze seizoensinvloeden te neutraliseren is de jaarrekening van je energieleverancier een goede richtlijn. Deel hierna je totale energieverbruik per jaar door de omrekenfactor 0,85. Hiermee achterhaal je het gemiddeld rendement per zonnepaneel dat uiteindelijk nodig is om zelfvoorzienend te worden. Iedere soort zonnepaneel levert immers een ander rendement op.
Waar komt de omrekenfactor vandaan?
Bij de investering in zonnepanelen is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat een los paneel nooit een 100% rendement heeft. Er is bijna altijd een rendementsverlies van 15%. Dit betekent dat een zonnepaneel slechts een rendement van 85% heeft. Daarom dat er bij het berekenen van het benodigd aantal zonnepanelen de omrekenfactor 0,85 wordt gehanteerd.
#2 De dakoppervlakte
Zodra je het benodigd rendement per zonnepaneel weet, is het tijd om te kijken naar de dakoppervlakte. Hierbij gaat het om het aantal vierkante meters beschikbare ruimte op het dak. Deze informatie is handig om te weten, omdat twee afmetingen voor zonnepanelen het meest voorkomen: 100 x 165 centimeter en 110 x 175 centimeter. Afhankelijk van het rendement dat je nodig hebt voor je huishoudens, kies je het benodigd formaat zonnepaneel. Met behulp van het dakoppervlak kun je dus berekenen hoeveel zonnepanelen er op het dak passen.
#3 Hellingshoek en dakrichting bepalen
Behalve de dakoppervlakte is de hellingshoek ook belangrijk bij het monteren van zonnepanelen. Om de meeste energie te kunnen opwekken, wordt het geadviseerd om zonnepanelen in een hoek tussen de 30 en 40 graden te plaatsen. Hierbij is het handig om rekening te houden met de dakrichting. In de praktijk komen de volgende dakrichtingen voor:
- Zuidelijk dak
Dit is de ideaalste situatie voor zonnepanelen aangezien zuidelijke daken in het middaguur volop in de zon staan. Op de warmste momenten van de dag, tussen 12:00 en 15:00 uur, wordt het meeste energie opgewekt. - Zuidoostelijk of zuidwestelijk dak
Staat je woning in zuidoostelijke of zuidwestelijke richting? Dan staat je huis op het warmst van de dag niet in de zon, maar wek je buiten 12:00 en 15:00 uur voldoende energie op. - Oostelijk of westelijk dak
Huizen met een dak in oostelijke of westelijke richting hebben een potentie tussen de 80% en 90%. Ondanks dat deze daken minder zon zien, wordt de meeste energie in de ochtend opgewekt van 08:00 tot 12:00 uur. Bij westelijke daken is dit in de middagzon van 12:00 tot 16:00 uur. - Noordelijk dak
Wil je zonnepanelen gaan leggen op een noordelijk dak? Dan moet je helaas genoegen nemen met de minste potentie om zonne-energie op te wekken. Het rendement bij deze daken ligt namelijk lager dan 75%. Er wordt dan ook afgeraden om zonnepanelen te plaatsen op huizen die in noordelijke richting staan.
Rendement is ook afhankelijk van standplaats woning
Behalve de ligging van het dak is het handig om te weten dat de standplaats van je woning ook een belangrijke rol speelt bij het opwekken van zonne-energie. Om het rendement te kunnen berekenen wordt er altijd een omrekenfactor van 0,85 gehanteerd. Toch verschilt de omrekenfactor in ons land afhankelijk van waar je woont.
Zo kunnen huishoudens in het Zuiden en Oosten van Nederland deze omrekenfactor aanhouden. Woon je in Midden-Nederland? Dan mag je een omrekenfactor van 0,9 hanteren. Mensen uit het Noorden en de kustgebieden mogen zelfs een omrekenfactor van 0,95 hanteren. Deze gebieden krijgen namelijk gemiddeld meer zon dan het binnenland!
#4 Vermogen van de zonnepanelen
Je weet inmiddels hoeveel rendement per zonnepaneel je nodig hebt om zelfvoorzienend te zijn en hoeveel zonnepanelen er op het dak passen. Hiermee ben je al goed op weg om te bepalen hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt. Toch moet je als laatste ook het vermogen van de zonnepanelen onder de loep te nemen.
Het maximale vermogen van zonnepanelen wordt altijd uitgedrukt in Wattpiek (WP). Een zonnepaneel heeft standaard een vermogen tussen de 270 tot 370 Wp. Wil je zonnepanelen met meer vermogen? Houd er dan rekening mee dat je hiervoor dieper in de buidel moet tasten.
Houd ook rekening met het volgende
Voordat je daadwerkelijk zonnepanelen kan bestellen, moet je nog het soort zonnepaneel gaan bepalen. Dit heeft namelijk veel invloed op de hoeveelheid stroom die je gaat opwekken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de standaard polykristallijne variant te nemen. Deze zonnepanelen zijn goedkoop, maar hebben een minder hoog rendement dan de monokristallijn zonnepanelen. Het is dus handig om te onthouden dat het type zonnepaneel invloed heeft op het formaat van de installatie.
Houd na je investering gemakkelijk overzicht
Steeds meer mensen voorzien hun woning van zonnepanelen. De voornaamste reden hiervoor is dat je met zonnepanelen zelf energie opwekt. Als er meer energie wordt opgewekt dan verbruikt kun je gebruikmaken van de salderingsregeling. Dit houdt in dat je het teveel opgewekte energie kunt wegstrepen tegen de gebruikte energie, waardoor de energierekening lager uitvalt. Maar hoe houd je na je investering op een gemakkelijk manier inzicht in je dagelijks stroomverbruik?
Dit kan door een Wi-Fi kWh meter aan te sluiten op de omvormer van je zonnepanelen. Met behulp van de HomeWizard Energy App voor Android en iOS kun je dan altijd zien hoeveel energie je zonnepanelen per dag opwekken en hoeveel je hiervan daadwerkelijk verbruikt (in combinatie met een P1 Meter). Mocht je zien dat je zonnepanelen op een bewolkte dag minder opleveren, dan kun je direct je stroomverbruik hierop aanpassen. Makkelijker wordt het niet!
0 Reacties voor “Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?”