De markt voor zonne-energie is volop in beweging. Waar je eerder een aantrekkelijke vergoeding kreeg voor je opgewekte stroom, wordt deze steeds lager. Je hebt het vast voorbij zien komen: kranten en tv-programma’s meldden dat je zonnepanelen in 2027 zelfs bijna niets meer opleveren. Waarom zijn er zoveel veranderingen, en wat betekent dit voor jouw zonnepanelen?
Veranderingen op de energiemarkt
De piekproductie van zonnepanelen vindt overdag plaats, juist op momenten dat de energievraag laag is. Het gevolg? Een overschot aan stroom op het net, waardoor de waarde daalt. Vergelijk het bijvoorbeeld met frambozen: als iedereen ze in de zomer massaal verkoopt, daalt de prijs. In de winter, wanneer het aanbod lager is, schiet de prijs omhoog. Met zonnestroom werkt het net zo.
De salderingsregeling stopt en terugleverboetes blijven bestaan of nemen zelfs toe. Dat komt doordat energieleveranciers lastig kunnen voorspellen hoeveel stroom er nodig is. Zonne- en windenergie zorgen namelijk voor flinke schommelingen in de opwek. Die zijn, net zoals het weer zelf, moeilijk te voorspellen. Die onvoorspelbaarheid brengt extra kosten met zich mee. Daarom bouwen energieleveranciers een bepaalde speling in, een financiële buffer om risico’s op te vangen. Die kosten worden doorberekend aan huishoudens met zonnepanelen.
De stroom in jouw huis voorspelbaar
Betekent dit dat jouw zonnepanelen straks nutteloos zijn? Absoluut niet! Ze blijven een geweldige manier om je energiekosten te verlagen en duurzamer te leven. Wel wordt het nóg belangrijker om slim om te gaan met je eigen opgewekte stroom. Om het meeste uit je zonnepanelen te halen, kun je je apparaten (zoals de wasmachine en de vaatwasser) zoveel mogelijk overdag aanzetten wanneer de zon schijnt. Ben je overdag niet thuis? Met de HomeWizard app kun je eenvoudig apparaten zoals je wasmachine, vaatwasser en droger op afstand aanzetten. Of overweeg een thuisbatterij. Daarmee sla je jouw overschot aan zonne-energie op, om het later te gebruiken.
Van terugleveren naar slim gebruiken
De manier waarop we zonne-energie gebruiken, verandert. Waar het voorheen vooral draaide om terugleveren en besparen op de energierekening, verschuift de focus steeds meer naar zelfvoorziening en slimme opslag. Daarnaast groeit de vraag naar flexibele energienetwerken. Thuisbatterijen helpen om energie op te slaan én om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Hierdoor wordt het elektriciteitsnet stabieler en kunnen we nog efficiënter omgaan met duurzame energie. Ook speelt technologie een steeds grotere rol in het krijgen van inzicht. Dit betekent dat zonne-energie niet verdwijnt, maar juist beter benut wordt.
Blijf profiteren van je zonnepanelen
Ja, de regels veranderen. Maar zonnepanelen blijven waardevol! Denk je erover na, of twijfel je nog? Het kan zeker nog steeds interessant zijn. Voorheen was maximale opwek aantrekkelijk, dat is inmiddels veranderd. Kijk dus niet alleen naar hoeveel je kunt opwekken, maar vooral naar je eigen verbruik en eventuele toekomstplannen. Op dit moment gebruik je gemiddeld zo’n 30% van je zonnestroom direct in huis (bron: Milieu Centraal). Dit heet ook wel zelfconsumptie. De rest lever je terug aan het net. Daar krijg je meestal minder voor dan dat je betaalt voor stroom die je afneemt. Afhankelijk van je situatie kun je je eigen verbruik verhogen tot zo’n 70% à 80% met een enkele Plug-In Battery. Zo houd je grip op je energiekosten en haal je het maximale uit je zonnepanelen. Door slimmer te verbruiken en nieuwe technologieën in te zetten, profiteer je van je eigen zonne-energie. Ook in 2027 en daarna.
0 Reacties voor “Zijn mijn zonnepanelen straks nog wel iets waard?”